AGRA 18 mar - 19 mar

Agra, the city of love!
Även här fick vi oss en guidad tur runt om i staden. Det Agra är känt för förutom Taj Mahal är deras kryddor, så hosta och nysa var något vi gjorde en hel del när vi gick på gatorna haha. Våran guide visade oss the everydaylife med försäljning längs gatorna, hur dom tillagade viss mat, vi fick gå bakom kulisserna osv. Han visade oss några tempel (som inte såg ut som ett typiskt tempel men var det ändå), och på ett av dom blev vi välsignade, fick en prick i pannan och en blomma i handen. Guiden var jättetrevlig och vi hade en riktigt kul rundtur!
Dagen efter rundturen var det dags för ännu en guidad tur, denna gång till en av de sju underverken Taj Mahal! Sooom vi hade längtat! Att ta sig in på området gick ju ganska smidigt ändå men det var vääldigt mkt säkerhetsgrejer, vilket vi tänkte var normalt för en så stor turistattraktion. Väl inne så var det magiskt! Stort och vackert och mäktigt! Så himla häftigt! Vi fick också gå in i byggnaden och där i fanns Mumtaz Mahal och Shah Jahans gravar, plagiat dock, deras riktiga finns under.
Visste du att hela Taj Mahal är handgjort och helt symmetrisk? Så från vilken sida du än står på så ser den exakt likadan ut. Känns ju lite tillfredställande för en perfektionist som mig haha!
Nej men det var riktigt häftigt och vi kände oss jättenöjda och glada över att ha vart där.
Det som hände efteråt var ju lite spännande. Vi åkte med vår chaufför tillbaka till Delhi då vi fastnade i en trafikstockning längs vägen. Det var kaos. Folk hade packat bilarna fulla med grejer, militärer och poliser fanns lite överallt och flera försökte vända om mitt i alltihopa, good luck.
Då fick vi veta att två bomber smällt i Agra under natten, alltså den natten vi övernattade där, ingen dog tack och lov, plus att ett tåg åkt rakt på en stor sten som var ditlagt på tågrälsen. Jääättekonstigt att vi inte hörde något, speciellt bombsmällarna.. men dom var tydligen ganska små. Sen fick vi också veta att de några dagar innan tagit emot ett bombhot från IS om att spränga Taj Mahal. Så alltså, under tiden vi gick runt och turistade på Taj Mahal var det bombhotat! av några som påstod sig vara IS! Inte undra på att säkerheten var så extrem. Sjukt att vi inte fick veta nånting! Allt är under utredning och även ifall det stod att det var IS så är det ju inte säkert att det var dom. Det känns ju inte riktigt som deras stil med små bomber, ingen som dör osv. Sen var det demonstrationer och oroligt i Delhi så säkerheten hade skärpts. Som tur var hade vi just lämnat Agra och skulle bara övernatta i Delhi en natt innan avfärd mot staden med lugnet själv, Rishikesh!

Här kan du läsa om bombningarna:

https://www.google.se/amp/m.indiatoday.in/lite/story/uttar-pradesh-twin-explosions-near-agra-cantt-no-casualties/1/906941.html